budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Łódzki Monopolis zdobył nagrody w dwóch prestiżowych konkursach architektonicznych

21.09.2020 | Budimex SA

Inwestycja Monopolis – została wyróżniona w najważniejszym światowym zestawieniu w branży nieruchomości, MIPIM Awards 2020 w kategorii Best Mixed–Use Development. Obiekt został także doceniony w tegorocznej edycji konkursu Prime Property Prize jako najlepszy projekt inwestycji komercyjnej w Polsce. To kolejne w tym roku wyróżnienie dla projektu zrealizowanego przez Budimex.

Kompleks kulturalno–biznesowy w Łodzi, Monopolis, otrzymał „Oskara nieruchomości” w trakcie prestiżowej ceremonii wręczenia nagród MIPIM Awards w Paryżu. To międzynarodowy konkurs, w którym jury wyróżnia najwybitniejsze projekty architektoniczne z całego świata. Do tegorocznego konkursu zgłoszono 228 inwestycji z 45 krajów, spośród których komisja sędziowska wybrała 12 laureatów m.in. z Kanady, Francji czy Japonii. Łódzkie Monopolis zostało wyróżnione w kategorii najlepszych projektów wielofunkcyjnych.

– To jeden z najbardziej technologicznie zaawansowanych obiektów rewitalizacyjnych nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Jesteśmy niezmiernie szczęśliwi, że nasz projekt znalazł się wśród czterech najlepszych inwestycji, obok Singapuru, Montrealu i Bangkoku, czyli miast, które słyną z rozwoju urbanistyczno–architektonicznego – mówi Artur Popko, Wiceprezes Zarządu, Dyrektor Operacyjny Budimex SA.

Drugą nagrodę obiekt zdobył w kategorii „Architektura” w konkursie Prime Property Prize. Wyróżnienie przyznawane jest obiektom komercyjnym, które wnoszą na rynek nowatorskie rozwiązania, wyznaczają trendy oraz powstają z poszanowaniem otoczenia i tkanki miejskiej. Monopolis jest przykładem projektu, który powstał zgodnie z tą ideologią. Podstawowym założeniem było przywrócenie spójności całego terenu pofabrycznego Zakładu Spirytusowego Polmos. Przygotowanie obiektów do pełnienia nowych funkcji było równie ważne, jak zachowanie ich oryginalnego wyglądu.

Zrewitalizowany kompleks pofabryczny dawnego Monopolu Wódczanego spełnia najwyższe standardy nowoczesnego budownictwa. Budynek posiada certyfikat BREEAM na poziomie bardzo dobrym i znakomitym. Takie odznaczenie potwierdza, że wszystkie zastosowane rozwiązania technologiczne mają na celu stworzenie komfortowego i przyjaznego środowiska pracy, optymalizację kosztów eksploatacyjnych oraz ograniczenie negatywnych oddziaływań na środowisko. Generalny wykonawca zadbał również o odpowiednie wyposażenie obiektu – na terenie kompleksu powstały kameralny skwer oraz zielone tarasy na dachu.

To kolejne wyróżnienia branżowe przyznane dla naszej inwestycji w tym roku. Jednakże większą wagę niż do rankingów, przywiązujemy do tego, aby realizowane kontrakty finalizować w terminie. Chcemy dotrzymywać podjętych zobowiązań i wykonywać prace z najlepszymi inżynierami i zespołami– dodaje Artur Popko.

Budimex w swojej 50–letniej historii działalności zrealizował wiele inwestycji dla biznesu i kultury. Do najważniejszych projektów można zaliczyć nowoczesny i energooszczędny biurowiec .BIG w Krakowie, który również posiada certyfikat BREEAM oraz wyposażony jest m.in. w parking dla rowerów z gniazdami do ładowania elektrycznych jednośladów. To kolejny przykład ekologicznego projektu Budimeksu, który niedawno otrzymał prestiżową nagrodę I stopnia w konkursie „Budowa Roku 2019” w kategorii „Obiekty biurowe”.

Rzecznik Prasowy, Budimex

michal.wrzosek@budimex.pl

tel: (+48) 22 623 61 12

---

BUDIMEX SA jest spółką z pięćdziesięcioletnią tradycją, która ma znaczący udział w rozwoju gospodarczym Polski. Naszą pracą podnosimy jakość życia milionów Polaków. W okresie 50 lat istnienia firmy zrealizowaliśmy tysiące nowoczesnych inwestycji infrastrukturalnych, kubaturowych i przemysłowych. Kultura innowacyjności, doskonalenie i kierowanie się zasadami zrównoważonego rozwoju pozwoliły nam zdobyć pozycję lidera polskiego rynku budowlanego. Jesteśmy obecni nie tylko na rynku polskim, ale też zagranicznym. Stopniowo zwiększamy swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami. Od 1995 roku nasza spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu RESPECT – najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu – Ferrovial. W skład grupy wchodzą: Budimex Nieruchomości, Mostostal Kraków oraz FB Serwis.

Jesteśmy jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie – inicjatywy utworzonej w 2010 r., zrzeszającej największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

Więcej informacji jest dostępnych na www.budimex.pl

Rzecznik Prasowy, Budimex