wydarzenia nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby kultura/sztuka/rozrywka sprawy społeczne towary konsumpcyjne

Poczta Polska upamiętni 100. rocznicę Bitwy Warszawskiej 1920

24.07.2020 | Poczta Polska

W sierpniu br. wspólnie obchodzić będziemy 100-lecie Bitwy Warszawskiej – jednego z najważniejszych wydarzeń w dziejach naszego kraju. Poczta Polska stojąc na straży polskiej historii, tradycji i kultury postanowiła w specjalny sposób upamiętnić 100. rocznicę tego wydarzenia, angażując pracowników w poszukiwanie świadków tej historii.

15 sierpnia br. Poczta Polska wprowadzi do obiegu znaczek pocztowy emisji 100. rocznica Bitwy Warszawskiej 1920. Wykorzystując swoją działalność filatelistyczną Spółka bierze czynny udział w kształtowaniu narodowej tożsamości historycznej. Tworząc walor poświęcony Bitwie Warszawskiej, Spółka włącza się w ogólnopolskie obchody 100-lecia jednego z najważniejszych starć militarnych w dziejach Rzeczpospolitej.

W ostatnim czasie Spółka podjęła inicjatywę mającą na celu odkrycie wśród Pocztowców potomków osób, które brały udział w Bitwie Warszawskiej. Pracownicy mogą zgłaszać swoje rodzinne historie, dzielić się wspomnieniami i rodzinnymi pamiątkami. Szczegóły zostaną przedstawione podczas uroczystości wprowadzenia do obiegu znaczka upamiętniającego 100-lecie Bitwy Warszawskiej oraz prezentacji wystawy.

Poczta stworzyła również wystawę poświęconą Bitwie Warszawskiej i Pocztowcom biorącym w niej udział. Materiały wykorzystane przy produkcji poszczególnych plansz pozyskane zostały m.in. ze zbiorów Narodowego Archiwum Cyfrowego oraz Wydziału Archiwum Poczty Polskiej. W prezentowanych zbiorach znalazły się tak unikatowe dokumenty, jak chociażby blisko stuletnie akta osobowe pracowników z Okręgów Poczt i Telegrafów. Wystawa powstała z poczucia obowiązku Spółki względem wszystkich obywateli. Nasza firma pragnie przekazywać wartości płynące z dziejów naszego narodu i być przekaźnikiem historii Polski.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28