ekonomia/biznes/finanse

„Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej” już w drodze do restauracji

Nowy zbiór porad MAKRO Polska przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni trafił do dystrybucji. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne dla powrotu gości do restauracji jest zapewnienie im komfortu i poczucia bezpieczeństwa w sytuacji wciąż obecnej niepewności spowodowanej pandemią wirusa COVID-19. Klucz to dostarczenie restauratorom sprawdzonej i kompleksowej informacji o wymaganych obecnie procedurach oraz praktycznych rozwiązaniach na rzecz bezpiecznej obsługi klientów gastronomii. Odpowiedzią jest poradnik „Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej”, który właśnie trafia do restauracji. To część prowadzonej od kilku tygodni przez MAKRO Polska akcji #restartGastro.

Do udziału w jego stworzeniu zaproszono ekspertów z branży: restauratorów, menedżerów, szefów kuchni z różnych części Polski, a także naukowców oraz specjalistów ds. BHP i zarządzania jakością. Efektem współpracy jest zebrany w przyjaznej dla czytelnika formie zestaw praktycznych porad dotyczących zarówno wymogów higienicznych (m.in. zasady wyznaczania dystansu w restauracjach, organizacja procesów zgodnie z wymogami zwiększonego rygoru sanitarnego), dbałości o zdrowie klientów i pracowników, jak i kwestii biznesowych (m.in. nowe zasady współpracy z dostawcami, czy definiowanie celów biznesowych w zmienionych warunkach rynkowych).

Wymiar praktyczny poradnika podkreśla zawarcie w nim gotowych do zastosowania narzędzi: listy czynności kontrolnych przed otwarciem lokalu i podczas codziennej pracy, a także informacji dla klientów odnośnie obowiązujących zasad obsługi oraz karty szkolenia dla pracowników.

Zbiór porad można pobrać ze strony https://makro-dla-gastronomii.pl/niezbednik-kryzysowy-dla-gastronomii, na której restauratorzy i szefowie kuchni znajdą wachlarz informacji z innych kluczowych obszarów oraz niezbędne materiały ułatwiające prowadzenie biznesu w obecnym czasie. Drukowaną wersję porad będą dostarczać do restauracji także przedstawiciele handlowi MAKRO Polska.

Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej , MAKRO Cash & Carry Polska

magdalena.figurna@makro.pl