handel sport

Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run 2020 - ruszają zapisy!

15 stycznia ruszają zapisy do 18. edycji Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run. Tytularny sponsor imprezy – drogerie Rossmann przedłużają umowę z organizatorami o kolejne trzy lata.

Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run, to jedna z najbardziej popularnych imprez biegowych w Polsce. Pod względem frekwencji w klasyfikacji biegów ulicznych na dystansie 10 km jest już na szóstym miejscu w kraju.

W tegorocznej edycji ma wystartować co najmniej 6000 osób dorosłych i ok. 2000 najmłodszych amatorów biegania. - Konkurencja na rynku biegowym jest ogromna, a nam co roku udaje się zwiększać frekwencję. Łódź bardzo się zmieniła, może pochwalić się naprawdę ciekawymi miejscami. Ale magnesem dla uczestników jest przede wszystkim sama ulica Piotrkowska – uważa Robert Blesiński z Akademii Sport i Zdrowie, stowarzyszenia organizującego zawody.

Na pewno nie zmieni się trasa oraz miejsce startu i mety. Biuro zawodów będzie mieściło się w Sukcesji, a finisz przewidziany jest w al. Politechniki naprzeciwko Zatoki Sportu. Zawodnicy pobiegną al. Politechniki do al. Mickiewicza, następnie al. Kościuszki, ul. Zachodnią, Legionów
do pl. Wolności, Piotrkowską na południe. Uczestnicy pojawią się przy Białej Fabryce i wrócą ulicą Radwańską do al. Politechniki.

Tegoroczna edycja odbędzie się w sobotę, 16 maja. Mini Bieg natomiast zaplanowany jest w niedzielę, 24 maja. W zawodach dla najmłodszych mogą wziąć udział nawet trzylatki. Zapisy na Mini Bieg ruszą na początku marca. Cały dochód z wpisowego zostanie przekazany fundacji JiM, pomagającej dzieciom z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. W ubiegłym roku organizatorzy przelali na konto Fundacji DOM w Łodzi blisko 15 tys. zł.

Tradycyjnie wyróżniamy nie tylko najszybszych w kategorii OPEN. - Nagradzamy około 150 osób. Oprócz kategorii wiekowych, zapraszamy na scenę biegaczy z ponad 20 kategorii branżowych. Wyłaniamy między innymi najszybszych lekarzy, nauczycieli czy studentów – informuje dyrektor imprezy Jacek Chmiel, który dodaje, że wiele osób z tego właśnie decyduje się na udział w Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run.

Przypominamy, że bieg główny od wielu lat odbywa się wczesnym wieczorem. Zawodnicy wyruszają na 10-kilometrową trasę o godz. 19:00. Uczestnicy mogą liczyć na żywiołowy doping kibiców, zwłaszcza przy ulicy Piotrkowskiej, co także wyróżnia łódzki bieg na tle innych tego typu imprez.

Bieg nadal z Rossmannem

Organizatorzy biegu przedłużyli umowę dotyczącą współpracy przy tej imprezie z drogeriami Rossmann o kolejne trzy lata. Obie strony współpracują ze sobą od siedmiu lat. Wspólna budowa marki imprezy sprawiła, że dziś Bieg Ulicą Piotrkowską Rossmann Run jest jednym z najlepiej zorganizowanych i rozpoznawalnych tego typu eventów w Polsce.

Przypomnijmy, że drogerie Rossmann są sponsorem tytularnym imprezy. Nazwa firmy znajduje się w nazwie biegu, a logo pojawia się m.in. na koszulkach uczestników i medalach, które otrzymują wszyscy zawodnicy po ukończeniu zawodów.

- Od początku współpracy chcieliśmy poprzez tę imprezę promować zdrowy tryb życia oraz rodzinny i aktywny wypoczynek. Bardzo się cieszę, że z roku na rok przybywa chętnych, który ten majowy wieczór chcą spędzić z nami i myślę tutaj zarówno o zawodnikach jak i kibicach. Cieszy też rosnąca popularność biegów dla dzieci, bo uczymy najmłodszych aktywnych form spędzania czasu – mówi Marek Maruszak, Prezes Zarządu Rossmann Polska.

Warto wspomnieć, że pracownicy Rossmann Polska w ubiegłym roku po raz kolejny wygrali w klasyfikacji drużyn zakładowych. Wyprzedzili m.in. ekipę mBanku, Orange Polska czy łódzkiego MPK.

Osoby zainteresowane udziałem w imprezie będą mogły zapisywać się już od najbliższej środy. Wpisowe przez pierwsze dwa dni zapisów wynosić będzie zaledwie 40 zł. W zamian uczestnicy otrzymają m.in. pamiątkową koszulkę startową, medal na mecie, posiłek, napoje oraz bogaty pakiet startowy, o który zadbają liczni partnerzy i sponsorzy, w tym Miasto Łódź, województwo łódzkie i Politechnika Łódzka.

Zapisy do Mini Biegu Ulicą Piotrkowską Rossmann Run ruszą na początku marca.

Rzecznik Prasowy Rossmann SDP Sp. z o.o., +48 691 521 009
Agata Nowakowska