kultura/sztuka/rozrywka

Toruń i Bella Skyway w National Geographic

Piękne i nieszablonowe kadry to swoisty znak rozpoznawczy National Geographic. Możliwości do ich zrobienia nie brakuje zarówno w Toruniu, jak i podczas Bella Skyway Festival. Tym samym na antenach National Geographic, Nat Geo Wild Poland i Nat Geo People do 30 listopada zobaczyć można materiały prezentujące rozświetlony gród Kopernika oraz najbardziej magiczny festiwal światła w Europie!

O tym, że Toruń, ale także i Bella Skyway Festival poruszają nie trzeba nikogo przekonywać. National Geographic pozwala natomiast przypomnieć sobie magiczną atmosferę Torunia podczas toruńskiego festiwalu światła. Minutowy materiał jest emitowany na kanałach telewizyjnych National Geographic, Nat Geo Wild Poland oraz Nat Geo People do 30 listopada 2019 roku w godzinach wieczornych.

Produkcja przedstawia najpiękniejsze ujęcia z toruńskiej starówki – wpisanej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Naturalnego UNESCO. Filmowy Toruń to klimatyczne miejsce, pełne zachwycających miejsc i bogate w atrakcje – nie tylko te turystyczne, ale i sportowe czy kulturalne.

Niezwykłych ujęć nie brakuje także z tegorocznej, 11. edycji Bella Skyway Festival. Na antenie National Geographic możemy zobaczyć chociażby barwne i egzotyczne „Chinatown” grupy Waterconcept, animacja „Retusch” autorstwa studentów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, magiczne „Rainbow Connection” z Singapuru, imponująca mapping „Sequence” z muzyką na żywo czy projekcję „Devotion” na kopule sferycznej. Jednym słowem po takim materiale nie sposób nie wybrać się do Torunia na kolejną edycję Bella Skyway Festival!

W materiale wykorzystane zostały ujęcia Partnera Filmowego festiwalu, czyli Proxymedia Films, a także zdjęcia Adama Brzozy, fotografa „National Geographic”, który wykonywał zdjęcia podczas tegorocznej edycji Bella Skyway Festival.

* * *

Organizatorami Bella Skyway Festival są Miasto Toruń i Toruńska Agenda Kulturalna.
Sponsorem tytularnym wydarzenia jest
TZMO S.A. i Marka Bella.
Partnerem głównym festiwalu jest
Województwo Kujawsko-Pomorskie.
Sponsorami festiwalu są Bank Millennium, PGE Toruń, Color SC, Mionetto, Specjal, Trops oraz ATT Audiotechnika. Wydarzenie współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014–2020.

Zmotoryzowanych uczestników wydarzeń informujemy o możliwości skorzystania z parkingu strzeżonego partnera Toruńskiej Agendy Kulturalnej — Polskiego Związku Motorowego — pod mostem drogowym im. Józefa Piłsudskiego, przy ulicy Bulwar Filadelfijski 11/15.

Toruńska Agenda Kulturalna
ul. Marii Konopnickiej 13/4 (III piętro), 87-100 Toruń