technologie ekonomia/biznes/finanse

Ericsson finalizuje przejęcie firmy Kathrein, producenta anten i filtrów

03.10.2019 | Ericsson Sp. z o.o.

- Pracownicy firmy Kathrein z działów projektowania, produkcji i sprzedaży, dołączą do Ericsson

- Dzięki przejęciu, Ericsson rozszerza portfolio Ericsson Radio System o nowe produkty i wzmacnia strategiczne kompetencje

- Przejęcie Kathrein umacnia fundamenty Ericsson

Ericsson (NASDAQ: ERIC) sfinalizował przejęcie biznesu anten i filtrów Kathrein, największego producenta anten i filtrów na świecie, z siedzibą w Rosenheim, Niemczech.

Finalizacja jest następstwem ogłoszenia z 25 lutego 2019 roku.

Przejęcie firmy Kathrein rozszerza portfolio rozwiązań Ericsson Radio System oraz wnosi wiedzę i niezbędne kompetencje na temat rozwoju produktów dostępu radiowego.

Ericsson zyskał doświadczoną i kompetentną organizację zajmującą się badaniami i rozwojem, produkcją i sprzedażą, z siedzibą w ponad 20 lokalizacjach, w tym w Niemczech, Rumunii, Stanach Zjednoczonych, Meksyku i Chinach. Niezwykle doświadczeni specjaliści z Europy, umacniają silną podstawę badawczo-rozwojową firmy Ericsson, w 21 lokalizacjach na starym kontynencie.

Fredrik Jejdling, wiceprezes w Ericsson, powiedział: „Serdecznie witamy naszych nowych kolegów. Jesteśmy przekonani, że razem będziemy rozwijać nasze produkty radiowe, których potrzebują klienci w zakresie 5G i nie tylko. Dzięki integracji radiotelefonów z antenami, przy jak najlepszym wykorzystaniu miejsca, będziemy umacniać światowej klasy portfolio nowej generacji. ”

Domena anten ewoluuje przy użyciu wielu częstotliwości i wielu technologii. Jednocześnie integrowane są radiotelefony i anteny, aby zoptymalizować wykorzystanie miejsca na stronie i ogólną wydajność sieci, co ma kluczowe znaczenie dla wprowadzenia 5G. To sprawia, że ​​anteny stają się komponentami pasywnymi w kierunku bardziej zaawansowanej technologii i obszaru o strategicznym znaczeniu. Potężniejsze sieci 5G będą napędzać rozwój anten w celu dalszej poprawy wydajności, pojemności i zasięgu.

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie. W 2016 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 222,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.youtube.com/ericssonpolska

www.facebook.com/ericssonpolska

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson