praca media/marketing/reklama nauka/edukacja/szkolenia

Film Fundacji Integralia o akcji #NibyNaŻarty z prestiżową nagrodą

30.09.2019 | ERGO Hestia SA

Jak wygląda praca, kiedy drzwi wejściowe są zamknięte, w windzie przy przyciskach nie ma numerów pięter, a skorzystanie z łazienki wiąże się ze skomplikowaną podróżą? Ten temat podjęła Fundacja Integralia Grupy ERGO Hestia. Jej film, który powstał w ramach akcji #NibyNaŻarty, otrzymał w sobotę Brązową Tarczę podczas Festiwalu Filmów Odpowiedzialnych „17 Celów” w Poznaniu.

Fundacja Integralia w filmie pokazała nietypową akcję, którą zorganizowała na terenie ERGO Hestii. Jej – na początku nieświadomymi – uczestnikami byli pracownicy firmy. W ramach akcji Fundacja udowodniła, jak rzadko zwraca się uwagę na utrudnienia, z którymi osoby z niepełnosprawnościami muszą zmagać się na co dzień.

- Chcielismy przewrotnie wykorzystać 1 kwietnia. Postanowiliśmy zaskoczyć Hestian, zaprosić ich do świata osób z niepełnosprawnościami. Zamknęliśmy drzwi do budynków. Poprosiliśmy Hestian, by skorzystali z tylnego wejścia. Na taką barierę często trafiają osoby z niepełnosprawnościami – wyjaśnia Monika Truszkowska-Bednarek, Prezes Fundacji Integralia.

"Utrudnienia" dla pracowników

Zamknięte drzwi frontowe to nie było jedyne „utrudnienie”. Na drzwiach toalet pojawiły się informacje, że są zamknięte, a klucz znajduje się w innym miejscu. Choć drzwi nie były w rzeczywistości zamknięte, pracownicy ERGO Hestii mogli zrozumieć, z czym często spotykają się osoby z niepełnosprawnościami. Kolejną niespodzianką były windy i brak numerów przy przyciskach. Aby wybrać piętro, Hestianie musieli posługiwać się alfabetem Braille’a. Z kolei na parkingu część miejsc pracowników zajmowały wózki.

Najpierw edukacja, potem świętowanie

Publikacja filmu zbiegła się z obchodami 15-lecia Fundacji Integralia. – Świętowanie to jedno, ale naszą misją jest edukacja – podkreśla Monika Truszkowska-Bednarek.

IV Festiwal Filmów Odpowiedzialnych „17 Celów”, podczas którego jury nagrodziło film o akcji „NibyNaŻarty”, odbył się w sobotę w Poznaniu.

Fundacja Grupy ERGO Hestia na rzecz integracji zawodowej osób niepełnosprawnych Integralia została powołana w 2004 r. Jej misją jest wspieranie osób z niepełnosprawnościami na drodze do samorealizacji zawodowej.

Więcej informacji o działaniu Fundacji Integralia można znaleźć na jej stronie.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Grupa ERGO Hestia to pionier najbardziej innowacyjnych rozwiązań w sektorze ubezpieczeń. Niemal od 30 lat pozostaje wiarygodnym i niezawodnym partnerem oferującym produkty i usługi ubezpieczeniowe najwyższej jakości. Co roku zapewnia ochronę ponad 3 milionom klientów indywidualnych oraz kilkuset tysiącom firm i przedsiębiorstw.

Grupę ERGO Hestia tworzą dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Ubezpieczenia oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia powstało w 1991 roku. Dzięki dynamicznemu rozwojowi osiągnęło pozycję największej firmy ubezpieczeniowej spośród powstałych w warunkach gospodarki wolnorynkowej w Polsce. Głównym akcjonariuszem spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO Versicherungsgruppe AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Prezesem Grupy ERGO Hestia od początku jej funkcjonowania jest Piotr Maria Śliwicki.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl