styl życia budownictwo/nieruchomości technologie

Polacy chcą żyć w inteligentnych domach - badanie FIBARO infografika

28.08.2019 | FIBARO

Wg badania przeprowadzonego przez agencję Pollster na zlecenie FIBARO 93% respondentów twierdzi, że zna rozwiązania dla inteligentnego domu. Niemal 60% tych, którzy jeszcze ich nie mają, jest zainteresowanych ich instalacją. FIBARO jest najczęściej rozważanym dostawcą systemu i urządzeń z zakresu automatyki domowej.

Polacy chcą inteligentnych domów

Wg przewidywań firmy badawczej IDC do 2022 roku łączna liczba urządzeń sprzedanych na globalnym rynku smart home ma osiągnąć 939,7 miliona[1], czyli średnio 18,5% wzrostu rocznie względem 433,1 mln w 2017 roku. Nie zaskakują więc wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie FIBARO wśród 1000 Polaków w wieku 25-55 lat o przychodach na gospodarstwo domowe powyżej 3000 zł brutto. Wg nich 20% badanych ma już rozwiązania inteligentnego domu w swoich domach i mieszkaniach, a 58% pozostałych jest zainteresowane instalacją tego typu systemu.

Po co Polakom smart home?

Wg badania najważniejszą funkcją inteligentnego domu jest sterowanie ogrzewaniem. Jako najważniejszą wskazało ją 55% respondentów posiadających instalację. Wyposażenie grzejników w inteligentne głowice termostatyczne pozawala zdalnie lub w sposób automatyczny dostosowywać temperaturę wnętrz do aktualnych potrzeb i warunków pogodowych. W przypadku zastosowania rozwiązań FIBARO pozwala także zaoszczędzić nawet 40% na kosztach ogrzewania.

Co decyduje o realizacji instalacji inteligentnego domu?

Najważniejszymi kwestiami, które umotywowały zakup instalacji inteligentnego domu wśród tych, którzy już taką instalację posiadają, były wygoda (92%), podniesienie jakości życia (88%) oraz poczucie bezpieczeństwa (83%). Natomiast ci, którzy nie posiadają rozwiązań smart home, ale chcieliby je mieć, jako motywację wskazali wygodę (94%), oszczędność (92%) oraz poczucie bezpieczeństwa (92%). Z kolei najważniejszymi funkcjami inteligentnego domu wg nich są: ochrona przeciwwłamaniowa (63%) i sterowanie ogrzewaniem (60%).

Dlaczego inteligentny dom od FIBARO?

Osoby, które posiadają rozwiązania inteligentnego domu FIBARO, wybrały je przede wszystkim ze względu na atrakcyjną ofertę w zakresie relacji ceny do jakości (70%) oraz najbardziej kompleksowe rozwiązania smart home (60%). 80% znających rozwiązania FIBARO uważa, że produkty FIBARO mają nowoczesny design, 79% uważa, że FIBARO dostarcza przyjazne i łatwe w obsłudze rozwiązania, 76% uważa, że FIBARO zapewnia komfort/wygodę, a 72% uważa, że FIBARO zapewnia spokój.

– Dostrzegamy rosnące zainteresowanie rozwiązaniami dla inteligentnego domu wśród Polaków. Cieszymy się, że ich świadomość w tym zakresie jest na tak wysokim poziomie – mówi Krzysztof Banasiak, Członek Zarządu FIBARO. – Cieszymy się także, że FIBARO budzi w opinii Polaków tak dobre skojarzenia. To daje z pewnością ogromną satysfakcję zespołom pracującym nad jakością, designem, użytecznością i dostępnością naszych produktów – dodaje Banasiak.

[1] https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS43701518, dostęp 18.03.2019 r.

O FIBARO

FIBARO to globalna marka działająca w branży Internetu Rzeczy (Internet of Things), dostarczająca rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej. System FIBARO w przeciągu zaledwie kilku lat zadomowił się na sześciu kontynentach, stając się jednym z najbardziej zaawansowanych, bezprzewodowych systemów inteligentnego domu na świecie. FIBARO jest systemem w całości stworzonym, rozwijanym i produkowanym w Polsce – zarówno siedziba, jak i fabryka FIBARO znajdują się w Poznaniu. Firma zatrudnia niemal 400 pracowników. Od lipca 2018 r. marka jest częścią grupy Nice. Misją FIBARO jest wzbogacanie życia ludzi na całym świecie poprzez tworzenie komfortowej, przyjaznej i bezpiecznej przestrzeni domowej.

Więcej informacji o firmie i produktach znaleźć można na stronie www.fibaro.com

O FIBARO