praca ekonomia/biznes/finanse

TFI Allianz współpracuje z Comarch w ramach obsługi PPK

09.08.2019 | Allianz

Nowy obowiązek dla firm w zakresie obsługi programu Pracowniczych Planów Kapitałowych wiąże się z dodatkowymi czynnościami, głównie dla pracowników działu kadrowo-płacowego. Dla firm, które obsługę PPK powierzyły TFI Allianz, nowe obowiązki będą mniej odczuwalne dzięki synergii działań Towarzystwa, a firmą informatyczną Comarch.

Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych Allianz Polska S.A. jako jedna z niewielu instytucji finansowych w Polsce, która oferuje kompleksowe zarządzanie funduszami PPK, postanowiło zintegrować swój system informatyczny z aplikacją Comarch PPK do obsługi nowego programu oszczędnościowego. Przedsiębiorcy, którzy posiadają aplikację Comarch PPK, będą mieć ułatwione zadanie przy przekazywaniu danych do TFI Allianz. Informacje z aplikacji m.in. o zarejestrowanych pracownikach, deklaracjach uczestników programu, comiesięcznych składkach czy zwrotach środków będą przekazywane „bezplikowo”, czyli bez konieczności tworzenia plików XML czy korzystania z panelu na stronie Serwisu PPK.

Przesłanie danych z aplikacji będzie wymagało kliknięcia w okienko „Wyślij dane do TFI Allianz”. Następnie systemy informatyczne Comarch oraz Allianz sprawdzą poprawność danych, a o wyniku ich przekazania do instytucji finansowej aplikacja poinformuje klienta stosownym komunikatem. Takie działanie jest możliwe właśnie dzięki ścisłej integracji pomiędzy środowiskami informatycznymi Comarch ERP oraz TFI Allianz – tłumaczy Paweł Krupa, konsultant rozwiązań Comarch ERP.

Na spotkaniach dotyczących PPK pracodawcy niejednokrotnie podkreślali, jak istotne jest maksymalne uproszczenie procedur związanych z obsługą PPK. Jesteśmy przekonani, że nasza współpraca z Comarch znacząco przyczyni się do rozwiania obaw o skomplikowany i czasochłonny proces przekazywania danych do TFI. Dzięki aplikacji dane będą przekazywane szybciej i bezpieczniej – zaznacza Anna Bąkała, Członek Zarządu TFI Allianz.

Przedsiębiorcy, którzy korzystają zarówno z oprogramowania Comarch ERP, jak i aplikacji Comarch PPK nie muszą wypełniać w aplikacji wymaganych danych, ponieważ jest ona natywnie zintegrowana z systemami kadrowo-płacowymi Comarch ERP. Z kolei przedsiębiorca posiadający aplikację Comarch PPK, który nie korzysta z systemów kadrowo-płacowych Comarch ERP, również nie musi się martwić o wygodę obsługi Pracowniczych Planów Kapitałowych w swojej firmie. Dzięki możliwości budowy integratora pomiędzy dowolnym systemem ERP a aplikacją Comarch PPK, dane mogą być automatycznie przenoszone pomiędzy oboma środowiskami informatycznymi.

Warto dodać, iż uzupełnienie, aktualizacja danych pracowników lub informacji o odprowadzanych składkach może się odbywać również poprzez zaczytanie w aplikacji wypełnionego arkusza excel. Wszystkie wymienione wyżej korzyści aplikacji Comarch PPK wraz z możliwością szybkiej, intuicyjnej i bezpiecznej wymiany danych z TFI Allianz dają przedsiębiorcy silny argument do wyboru właśnie tego partnera w zakresie obsługi PPK.

Rzecznik prasowy, Allianz Polska
Marta Nowicka

marta.nowicka@allianz.pl

O TFI Allianz

TFI Allianz Polska S.A. działa na polskim rynku od 2003 r. 100% akcjonariuszem jest TUiR Allianz Polska. TFI Allianz Polska jest wpisane na listę podmiotów zarządzających oferujących PPK. TFI Allianz obecnie oferuje 41 funduszy i subfunduszy inwestujących w różne klasy aktywów na rynku polskim i na kluczowych rynkach zagranicznych zarządzając aktywami około 3 mld zł. W działalności inwestycyjnej Towarzystwo korzysta z globalnej ekspertyzy spółek z Grupy Allianz - PIMCO i Allianz Global Investors, których aktywa łącznie dają 5. pozycję wśród największych zarządzających aktywami na świecie (aktywa blisko 2 bln euro). Ścisła współpraca z globalnymi spółkami inwestycyjnymi daje dostęp do  innowacyjnych rozwiązań inwestycyjnych i umożliwia podejmowanie lepszych decyzji inwestycyjnych. W czasie 15 lat działalności Towarzystwo zebrało także bogate doświadczenie w zarządzaniu produktami emerytalnymi (PPE, IKE, IKZE). Grupa Allianz Polska zarządza obecnie ponad 90 PPE o wartości ponad 500 mln zł. Celem działalności Towarzystwa jest dostarczanie klientom skutecznych rozwiązań inwestycyjnych i profesjonalnej obsługi opartej o nowoczesne rozwiązania. Stabilność TFI Allianz potwierdzają najwyższe standardy nadzoru korporacyjnego oraz wdrożone rygorystyczne procedury zarządzania ryzykiem.

www.allianz.pl/tfi

O Comarch ERP

Comarch to firma technologiczna zajmująca się optymalizacją procesów biznesowych od 25 lat. Jednym z oferowanych rozwiązań są systemy klasy Enterprise Resource Planning (ERP). Oferta Comarch ERP to nowoczesne rozwiązania do zarządzania procesami biznesowymi dla mikro, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw. Uniwersalność i elastyczność produktów pozwala podnieść efektywność organizacji dzięki mobilnym aplikacjom, narzędziom e-commerce, business intelligence oraz możliwości gromadzenia i bezpiecznego przechowywania danych w Chmurze Comarch. Rozwiązania Comarch ERP są stale rozwijane i dostosowywane do zmieniających się modeli biznesowych a także zgodne z trendami Internetu Rzeczy i oraz digitalizacji gospodarki. Dzięki sukcesywnemu rozwojowi działalności krajowej i zagranicznej dynamicznie rośnie liczba podpisywanych kontraktów oraz realizowanych wdrożeń. Z rozwiązań Comarch ERP korzysta prawie 100 tys. polskich firm, m.in. Gerda, Kreisel, Neonet, Ciech Vitrosilicon, O bag, Tołpa, Krüger&Matz, De Heus, Kupiec i LAKMA oraz reprezentanci innych kluczowych gałęzi rynku.

Rzecznik prasowy, Allianz Polska
Marta Nowicka