sprawy społeczne energetyka

Uśmiech na dwóch kółkach – rowery trafiły do dzieci

TAURON  i Fundacja "Wielka radość na małych kółkach" przekazały 10 rowerów i cztery hulajnogi Domowi Aniołów Stróżów z Katowic. Rowery pochodzą ze zbiórki, która była prowadzona w lipcu przez TAURON. Darowizna jest częścią akcji „76 rowerów na 76. Tour de Pologne”.

Ofiarowane pojazdy zostały naprawione przez Fundację „Wielka radość na małych kółkach”. Akcję podsumowuje Dominik Kowalik z Fundacji. - Każdy rower to inna historia. Najlepszą częścią naszych działań jest to, że stykają się dający i potrzebujący, i obie strony mają z tego olbrzymią frajdę. Każdy rower, który trafia w nasze ręce, jest rozkręcany na części pierwsze, dokładnie czyszczony i smarowany. Wymieniamy, co trzeba: opony, klocki hamulcowe czy linki; czasem też rowery są malowane. Staramy się dodać fajne elementy, żeby całość cieszyła oko. Pojazdy zyskują więc kolorowe dzwonki, owijki czy inne nietypowe ozdoby - wymienia Dominik Kowalik.

Karolina Pełka, Kierownik Socjoterapeutycznego Klubu Młodzieżowego Domu Aniołów Stróżów cieszy się z podarunku. - Rowery będą użytkowane na co dzień przez naszych podopiecznych. W sąsiedztwie naszej siedziby mamy ścieżkę rowerową, która prowadzi do Parku Śląskiego. Już dziś mogę zapewnić, że nasi podopieczni korzystać będą z podarunku do końca października, a może i dłużej - zapewnia Karolina Pełka.

My, energetycy, lubimy działać konkretnie i czuć, że dzięki naszym działaniom świat staje się choć odrobinę lepszy. Kilka tygodni temu zdecydowaliśmy o organizacji zbiórki używanych rowerów. Odzew był duży. Teraz naprawione rowery trafiły do tych, którym sprawią frajdę. Remont kolejnej partii rowerów trwa. Do końca roku, zgodnie ze zobowiązaniem, przekażemy 76 rowerów - wyjaśnia Łukasz Zimnoch rzecznik prasowy TAURON Polska Energia.

Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży "Dom Aniołów Stróżów" już od 25 lat opiekuje się dziećmi i ich rodzinami z Katowic i okolic. Obecnie we wszystkich trzech placówkach (Katowice Załęże, Sosnowiec Juliusz, Chorzów Batory) pomoc w codziennych problemach otrzymuje kilkaset dzieci, młodzieży i ich rodzin. Podopieczni codziennie uczestniczą w zajęciach odbywających się w świetlicach, klubach i na podwórkach dzielnic, gdzie mogą liczyć na wsparcie wychowawców.

Fundacja "Wielka radość na małych kółkach", jest młodą organizacją pozarządową, która swoje działania kieruje do dzieci i młodzieży. Od początku skupia się na pomocy podopiecznym MOPR oraz wychowankom domów dziecka. Fundacja zbiera nieużywane rowery, remontuje je i przekazuje dzieciom z niezamożnych rodzin i domów dziecka.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch