kultura/sztuka/rozrywka

Wystawa w Galerii Klif otwarta

15.07.2019 | Galeria Klif

Wystawa w Galerii Klif otwarta

Do końca sierpnia br. w Galerii Klif oglądać można będzie wystawię „Piasek, woda, moda! Dawna Gdynia na plaży”. Wernisażowi wystawy towarzyszyło spotkanie z Małgorzatą Sokołowską, autorką książki „Kobiety Gdyni”.

Wystawę otworzyła wiceprezydent Gdyni Katarzyna Gruszecka-Spychała oraz dyrektor Galerii Klif Mariola Rogóż. O motywach znajdujących się na fotografiach opowiadał dyrektor MMG dr hab. Jacek Friedrich. Dr Marcin Szerle oprowadził gości po wystawie i szczegółowo opowiadał o każdym zdjęciu.

Współpraca z Muzeum Miasta Gdyni

Wyjątkowa ekspozycja jest kolejną w tym roku wystawą organizowaną przez Galerię Klif razem z Muzeum Miasta Gdyni, a zobaczyć na niej można fotografie przedstawiające plażowiczów lat 20. oraz 30. ubiegłego wieku. Niezwykłe ujęcia wakacyjnych aktywności bywalców gdyńskich plaż można oglądać na trzydziestu fotografiach, które po raz pierwszy zostały przedstawione szerszej publiczności. Otwarciu wystawy towarzyszyło – cieszące się dużą popularnością – spotkanie z Małgorzatą Sokołowską, autorką wydawnictwa „Kobiety Gdyni”, książki przybliżającej losy mieszkanek tego przedwojennego miasta.

- To już jest trzecia nasza wystawa we współpracy z Muzeum Miasta Gdyni, dodatkowo okraszona premierą książki pani Małgorzaty Sokołowskiej o kobietach i o Gdynimówi Mariola Rogóż, dyrektor Galerii Klif.Robi się coraz ciekawiej, wyciągamy coraz ciekawsze zdjęcia - zdjęcia, których nikt jeszcze nie oglądał.

Stroje plażowe, jakie można oglądać na archiwalnych zdjęciach, zaskakują swoją aktualnością. Niektóre ujęcia postaci, niektóre stroje okazały się ponadczasowe. W innych przypadkach widać, że moda wróciła. Warto spokojnie poświęcić czas wszystkim fotografiom, aby poczuć letni klimat miasta, które powstało z pracy ludzkich rąk i marzeń.

Aktorzy czytają dzieciom

Tego lata w Galerii Klif ma miejsce wiele atrakcji kulturalnych. 13 lipca br. zainicjowany został cykl „Klifianki. Czytanki w Klifie”. Przez pięć sobót aktorzy Teatru Miejskiego w Gdyni będą czytać bajki dla dzieci. Co sobotę, o godz. 12:00 na parterze przy fontannie, najmłodszymi zajmą się aktorzy i animatorzy.

Galeria Klif w Gdyni od 1996 roku jest źródłem inspiracji dla osób, które w modzie szukają czegoś więcej niż tylko ubrań. Wychodząc z założenia, że moda stanowi odzwierciedlenie naszego charakteru i stylu życia, Klif oferuje swoim klientom ponad 130 sklepów, które swoimi propozycjami zaspokoją najbardziej wymagające gusta. W Galerii Klif dostępne są wyjątkowe marki, często jedyne w Trójmieście. Ekskluzywne butiki i marki znanych projektantów, m.in. Bizuu, Charme, COS, Emanuel Berg, La Mania, Lidia Kalita, Robert Kupisz Liu Jo, Marciano Guess, Patrizia Pepe, Petit Bateau, Pinko, Stefanel, Tommy Hilfiger czy Superdry wraz z popularnymi markami sieciowymi tworzą szeroką ofertę, która zaspokoi szerokie gusta klientów.