praca ekonomia/biznes/finanse

Rada Nadzorcza PZU SA powołała Zarząd spółki na nową kadencję

28.03.2019 | Grupa PZU

Rada Nadzorcza PZU SA powołała Zarząd spółki, w tym jego prezesa, Pawła Surówkę, na nową kadencję, która potrwa do 31 grudnia 2022 roku.

W ramach nowej kadencji swoje funkcje w Zarządzie kontynuować będą obok Pawła Surówki, Małgorzata Sadurska, Tomasz Kulik oraz Maciej Rapkiewicz.

Skład Zarządu został dodatkowo wzmocniony o trzech nowych członków: Elżbietę Hauser-Schoneich i Adama Brzozowskiego, którzy rozpoczną pracę w Zarządzie PZU SA po walnym zgromadzeniu spółki oraz Marcina Eckerta, który dołączył do Zarządu z chwilą jego powołania.

Paweł Surówka, prezes PZU SA:

Serdecznie dziękuję Radzie Nadzorczej za okazane zaufanie. Powołanie przez Radę Nadzorczą Zarządu na nową kadencje przyjmuję jako potwierdzenie słuszności kierunku, który obraliśmy ogłaszając strategię #nowePZU oraz docenienie rekordowych wyników spółki. Jestem przekonany, że w gronie osób, które odpowiadały za ten sukces, tj. Małgorzaty Sadurskiej, Tomasza Kulika oraz Macieja Rapkiewicza, będziemy w stanie kontynuować naszą pracę i osiągniemy cele określone w strategii na 2020 rok.

Równocześnie niezmiernie cieszy mnie, że do naszego zespołu dołączyli najwyższej klasy menedżerowie, którzy pomogą nam jeszcze lepiej pozycjonować PZU w przyszłości.

Elżbieta Hauser-Schoneich wnosi do Zarządu PZU wieloletnie doświadczenie menedżerskie, głębokie zrozumienie sprzedaży na rynku ubezpieczeniowym oraz znajomość innych rynków, a także obszaru sprzedaży „direct”.

Adam Brzozowski posiada bogate doświadczenie międzynarodowe zdobyte na rynku azjatyckim – jednym z najbardziej dziś rozwiniętych pod względem digitalizacji produktów, które wnosi do zarządu wraz z wiedzą o ubezpieczeniach i technologii, którą pozyskał wdrażając innowacyjne rozwiązania dla największych światowych ubezpieczycieli.

Awans Marcina Eckerta z roli dyrektora na członka Zarządu gwarantuje dalsze wzmacnianie standardów korporacyjnych oraz nadzoru właścicielskiego w Grupie PZU, jedynego konglomeratu finansowego na polskim rynku. Jego wiedza i doświadczenie umożliwiają sprawne zarządzanie Grupą PZU, we wciąż zmieniającym się otoczeniu prawnym i regulacyjnym.

Chciałem równocześnie serdecznie podziękować Rogerowi Hodgkissowi, który w dniu walnego zgromadzenia zakończy swoją misje, za jego zaangażowanie i sukcesy, które odniósł w ramach grupy PZU. Jestem mu osobiście wdzięczny nie tylko za jego profesjonalizm, ale także za dobrą energię, którą wniósł do naszego zespołu.

-------------------

Elżbieta Hauser-Schoneich jest liderem z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w międzynarodowych instytucjach działających w branży ubezpieczeniowej, telekomunikacyjnej i FMCG. Przed objęciem stanowiska w Zarządzie PZU pełniła m.in. funkcję członka zarządu T- mobile, a w latach 2008-2015 była wiceprezesem firmy ubezpieczeniowej Aviva. W latach 2002-2005 jako członek założyciel i członek zarządu Link4 odpowiadała za rozwój biznesu i marketing firmy.

Adam Brzozowski jest liderem i innowatorem z bogatym dorobkiem zawodowym w sektorze ubezpieczeniowym. Doświadczenie Adama Brzozowskiego obejmuje pracę dla międzynarodowych korporacji, firm doradczych i środowiska start-up’ów. Pracował m.in. w firmie Octo Telematics specjalizującej się w technologii i analityce danych. Od 2016 roku był liderem pionu InsurTech w regionie Azji i Pacyfiku w firmie EY. Wdrażał też strategie cyfrowe oraz cyfrowe produkty ubezpieczeniowe we współpracy z firmami takimi jak Allianz Insurance i Zurich Insurance.

Marcin Eckert jest radcą prawnym z ponad 20-letnią praktyką. Pracował w międzynarodowej firmie doradczej EY oraz w kancelariach prawniczych TGC Corporate Laywers i Bird&Bird. Zajmował się doradztwem podmiotom gospodarczym, w tym w zakresie podatków. Od 2017 roku pełnił funkcję Dyrektora Zarządzającego ds. Korporacyjnych w Grupie PZU.