wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Nic co łódzkie nie jest Sukcesji obce. 594. urodziny Łodzi

25.07.2017 | Lightscape

594. urodziny Łodzi zapowiadają niezwykle hucznie. Niemal 300 wydarzeń i atrakcji dla mieszkańców miasta i regionu przygotowane przez lokalne instytucje kultury sprawią, że w weekend 28-30 lipca trudno będzie pozostać w domu. „Nic co łódzkie nie jest nam obce”, to hasło przyświecające obchodom urodzin Łodzi w Sukcesji. Wydarzenie, które odbędzie się 30 lipca, to nie lada gratka dla prawdziwych łodzioholików!

Łódź jest miastem, które zachowało niezwykłą, w skali europejskiej, strukturę przestrzenną XIX-wiecznego, najdynamiczniej rozwijającego się w tej części świata, miasta kreatywnego kapitalizmu. Niezwykłość ówczesnego rozwoju budowlanego, biznesowego i przemysłowego zapisana jest niemal w każdej tkance tworzącej historyczne centrum Łodzi. Aby uwiecznić niepowtarzalność naszego miasta, Fundacja Ulicy Piotrkowskiej powołała konkurs „Potęga Łodzi - Power of Łódź”. Już od piątku, 28 lipca w Sukcesji będzie można podziwiać najlepsze fotografie, które zostały nagrodzone w ostatnich trzech edycjach plebiscytu. Pełna wystawa zostanie zaprezentowana gościom Sukcesji na poziomie -1, a zebrane zdjęcia będzie można oglądać do 11 sierpnia 2017 r.

„Nic co łódzkie nie jest nam obce”. Łodzianie pokochali design manifestujący pochodzenie z Miasta Włókniarzy. Podczas obchodów urodzin Łodzi w Sukcesji w godzinach od 14:00 do 18:00 będzie można bezpłatnie wykonać pamiątkowy sitodruk. Do wyboru dwa wzory: "GALANTY sŁODZIAK" oraz"Nie marUĆ!". Wystarczy przynieść jasną koszulkę bądź torbę. Zapominalscy będą mogli kupić torby na miejscu w cenie 10 złotych.

Pierwsze sto osób, które 30 lipca odwiedzi Sukcesję otrzyma pamiątkowe piny z napisem „Z miłości do Łodzi”. Jednorożec, EC1 Łódź - Miasto Kultury, Łódź Filmowa i wielu innych galantych skojarzeń z naszym miastem nie zabraknie na specjalnej, urodzinowej ściance, na tle której będzie można wykonać niezapomniane zdjęcie.

Sto lat Łódź!

Project Management Director, Lightscape

p.kunicka@lightscape.pl

Centrum Handlowo-Rozrywkowe Sukcesja powstało w pobliżu ścisłego centrum Łodzi. W jego sąsiedztwie znajdują się m.in.: Międzynarodowe Targi Łódzkie, kampus Politechniki Łódzkiej oraz dwa budowane osiedla mieszkaniowe. Obiekt oferuje ponad 128 tys. mkw. powierzchni użytkowej i około 45 tys. mkw. powierzchni najmu, na której znajduje się ok. 160 lokali: sklepów znanych polskich i zagranicznych marek, punktów usługowych, kawiarni, restauracji w strefie food court oraz część rozrywkowa m.in. z najnowocześniejszym w Łodzi 9-salowym kinem sieci Helios. Inwestorem obiektu jest Fabryka Biznesu. Sp. z o.o., z siedzibą w Łodzi. Autorem projektu architektonicznego Sukcesji jest wrocławska pracownia Group-Arch. Za zarządzanie obiektem i wynajem powierzchni odpowiedzialna jest firma Mayland Real Estate sp. z.o.o. Inwestycja została wpisana przez Urząd Marszałkowski w Łodzi na listę projektów kluczowych dla regionu.

Project Management Director, Lightscape

p.kunicka@lightscape.pl