budownictwo/nieruchomości środowisko naturalne/ekologia

Rośnie popyt na ekologiczne rozwiązania w gospodarstwach domowych

Polacy coraz częściej kierują się dobrem planety przy podejmowaniu decyzji. 82% badanych wybiera żarówki LED-owe, 59% produkty z certyfikatem bio, a 49% respondentów przedmioty w ekoopakowaniach[1]. Ponadto w Polsce jest ok 400 tys. instalacji fotowoltaicznych i kolejne 400 tys. kolektorów słonecznych do podgrzewania wody[2]. Aby zachęcać klientów do działań proekologicznych Santander Bank Polska wprowadził ofertę EKO Kredytu gotówkowego.

Proekologiczne wybory często wiążą się z koniecznością inwestycji, która bywa znaczącym obciążeniem dla budżetu domowego. Od kilku lat w Polsce powstają programy, które wspierają finansowanie instalacji w tej kategorii. Santander Bank Polska wprowadza ofertę EKO Kredytu gotówkowego - jeśli klient w ciągu 30 dni od dnia zawarcia umowy przedstawi fakturę/y potwierdzające zakup ekoproduktu i spełni warunki wynikające z regulaminu oferty, wówczas bank zwróci całą prowizję za udzielenie kredytu.

– W ostatnich latach rozwój rynku inwestycji prośrodowiskowych znacząco przyspieszył. Rośnie świadomość problemów ekologicznych i kryzysu klimatycznego, dlatego klienci coraz chętniej decydują się na inwestycje w przydomowe instalacje odnawialnych źródeł energii oraz inne bardziej przyjazne środowisku produkty. Nasza oferta ma zachęcać do tego typu działań, poprzez zwrot prowizji za zakup „zielonych produktów” – mówi Krzysztof Świąder, ekspert ds. rozwoju produktu z Santander Bank Polska.

Wsparcie w finansowaniu ekozakupów

Wśród produktów, które podlegają warunkom zwrotu prowizji znajdują się m.in.: instalacje OZE, oświetlenie energooszczędne, domowe stacje uzdatniania i odzysku wody, urządzenia korzystające z biomasy, okna i drzwi zewnętrzne, sprzęt AGD, rowery, hulajnogi oraz auta elektryczne i hybrydowe.

Żeby skorzystać z EKO kredytu trzeba złożyć wniosek (między 1 października, a 30 listopada 2021 r.) oraz podpisać umowę kredytową najpóźniej do 30 grudnia br. Wnioski można składać w oddziałach, placówkach partnerskich oraz poprzez infolinię. Produkt, do którego faktura zostanie przedstawiona jako podstawa do zwrotu prowizji, musi zostać kupiony nie wcześniej niż 30 dni kalendarzowych przed zawarciem umowy o kredyt gotówkowy i nie później niż 30 dni kalendarzowych po dacie jej zawarcia. Łączna wartość zakupu ekoproduktów, wynikająca z faktury/ faktur, musi stanowić równowartość co najmniej 80% całkowitej kwoty kredytu określonej w umowie. Kredyt może zostać udzielony na dowolną kwotę – od 1 tys. zł do nawet 300 tys. zł. Kiedy klient spełni wszystkie warunki oferty, bank zwróci mu prowizję w wysokości 9,99% kwoty kredytu.

Warunki i regulamin na www https://www.santander.pl/klient-indywidualny/kredyty/eko-kredyt-gotowkowy

***

Decyzja kredytowa i warunki kredytu uzależnione są od wyniku indywidualnego badania zdolności kredytowej oraz oceny ryzyka kredytowego.

Przykład reprezentatywny

Dla oferty EKO kredytu gotówkowego Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 11,90%, całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów): 43 294,81 zł, całkowita kwota do zapłaty: 63 325,13 zł, oprocentowanie zmienne w skali roku: 7,99% (stanowi sumę wartości stopy referencyjnej NBP, która wynosi 0,50% i marży banku w wysokości 7,49 p.p.), całkowity koszt kredytu: 20 030,32 zł (w tym: prowizja 4 805,19 zł, odsetki  15 225,13 zł), umowa zawarta na okres 86 miesięcy,  85 miesięcznych rat równych w wysokości 736,79 zł, ostatnia rata w wysokości 697,98 zł. Kalkulacja na dzień 09.10.2021 r. na reprezentatywnym przykładzie. Kredyt gotówkowy udzielany jest na cele konsumpcyjne.

[1] https://swresearch.pl/raporty/na-drodze-do-zielonego-spoleczenstwa-jak-polacy-podchodza-do-ekologii#report-download

[2] https://biznes.interia.pl/finanse/news-rosnie-liczba-instalacji-fotowoltaicznych-w-polsce,nId,5031972

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl

Słowniczek pojęć i definicji dotyczących usług reprezentatywnych, wynikających z rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 14 lipca 2017 r. w sprawie wykazu usług reprezentatywnych powiązanych z rachunkiem płatniczym, dostępny jest na stronie santander.pl/PAD oraz w placówkach banku.

Z oferty produktów kredytowych mogą skorzystać osoby, które spełnią wymagane przez bank warunki oceny zdolności kredytowej. Materiał nie stanowi oferty w rozumieniu ustawy Kodeks cywilny. Kredytodawcą jest Santander Bank Polska S.A

RRSO wynosi 11,25% dla karty kredytowej Visa Silver Akcja Pajacyk

Szczegóły oferty, informacja o opłatach, prowizjach i oprocentowaniu na santander.pl oraz na infolinii 1 9999 – opłata za połączenie zgodna z taryfą danego operatora

Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) dla kredytu mieszkaniowego, w Santander Bank Polska S.A. (Bank), zabezpieczonego hipoteką wynosi 2,93%, przy następujących założeniach: okres kredytowania 300 miesięcy (jednorazowa wypłata kredytu), całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów) 280 547 zł, całkowita kwota do zapłaty 393 775,37 zł, oprocentowanie zmienne 3,45% w tym: stopa referencyjna WIBOR 3M z dnia 20.11.2021 r.: 0,21% oraz marża 3,24 p.p. (wskazana marża jest podwyższona o 1,00 p.p. do czasu uprawomocnienia się wpisu hipoteki umownej przy założeniu, że nastąpi to w terminie 1 miesiąca od zawarcia umowy kredytu), całkowity koszt kredytu 113 228,37 zł (w tym: prowizja 4 797,35 zł, odsetki 96 720,77 zł, ubezpieczenie nieruchomości Locum Comfort (przy założeniu, że klient skorzysta z oferty przedstawionej w Banku) 10 762,25 zł za cały okres kredytowania - suma ubezpieczenia nieruchomości 478 318 zł, minimalny zakres ubezpieczenia obejmuje ryzyko pożaru i zalania, podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) 19 zł, opłata sądowa za ustanowienie hipoteki 200 zł - przy zabezpieczeniu na jednej nieruchomości, opłata za zlecenie wyceny nieruchomości za pośrednictwem Banku 369 zł), usługi dodatkowe: opłata za prowadzenie konta osobistego/rachunku płatniczego dla Kredytobiorcy: 360,00 zł, 298 miesięcznych rat równych (bez okresu karencji w spłacie) w wysokości 1 273,34 zł, ostatnia rata 1 188,94 zł, (wysokość raty w okresie stosowania podwyższonego oprocentowania 1 420,86 zł). Zmienne oprocentowanie niesie ze sobą ryzyko zmiany wysokości rat przewidzianych do spłaty, a tym samym wysokości kwoty zadłużenia. Kalkulacja została dokonana na dzień 20.01.2021r. na reprezentatywnym przykładzie.

Ochrona ubezpieczeniowa w ramach Umowy ubezpieczenia Locum Comfort oraz Umowy ubezpieczenia Bezpieczna Hipoteka świadczone są przez Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń S.A., a w ramach Umowy ubezpieczenia na życie Bezpieczna Hipoteka świadczona przez Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A.. Szczegółowe informacje, w tym Ogólne Warunki Ubezpieczenia Locum Comfort, Ogólne Warunki Ubezpieczenia Bezpieczna Hipoteka i Ogólne Warunki Ubezpieczenia na życie Bezpieczna Hipoteka określające m.in. zakres ubezpieczenia, zasady odstąpienia oraz wypowiedzenia umowy ubezpieczenia, wyłączenia lub ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczycieli, Dokumenty zawierające informacje o produkcie ubezpieczeniowym i Informacje dodatkowe, stanowiące łącznie karty produktu, Regulamin Gwarancji Szybkiej Wypłaty dostępne są w oddziałach Santander Bank Polska S.A. oraz na stronie internetowej santander.aviva.pl. Informacja o wysokości składki ubezpieczeniowej dostępna jest w oddziałach Santander Bank Polska S.A.

Santander Bank Polska S.A. (wpisany do prowadzonego przez Komisję Nadzoru Finansowego rejestru agentów ubezpieczeniowych pod nr 11135943/A) oraz agenci prowadzący Placówki Partnerskie Santander Bank Polska S.A. są agentami ubezpieczeniowymi Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. oraz Santander Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. Stan na 22.01.2021 r.

więcej z kategorii budownictwo/nieruchomości

Biuro Prasowe
Obszar Komunikacji Korporacyjnej i Marketingu, Santander Bank Polska S.A.

biuro.prasowe@santander.pl

RRSO wynosi 11,25% dla karty kredytowej Visa Silver Akcja Pajacyk